HOUSES


HOUSE FOR ART STUDENTS

Location: Brisbane, Australia
Client: Rosebery Investments
Contract sum: $400
Contractor: Steve Godstone

[ PRIVATE HOUSING ]
[ 0902 ]

Designed as shared accommodation for art students, this building is arranged as a series of introverted sleeping chambers accessed from large open verandahs and common facilities.

The design concentrates on questions of climate, topography, and material detailing in a way redolent of some Asian architectures. The fabric draws on a small palette of durable self finishing materials such as copper, fibre cement, and red ironbark. Normally manufactured items were all hand made on site. 

   

 

 


SCREEN HOUSE

Location: Brisbane, Australia
Client: Private
Contract Sum: $500K

[ PRIVATE RESIDENTIAL ]
[ 0716 ]

New family house in Brisbane, Australia. The scheme leads with a large folded exterior screen which works to encircle and protect the spaces from the subtropical sun and provide privacy. A rich spatial environment results inside, with internal and external rooms intermingling and sharing material and atmospheric qualities. Shaded outdoor space is provided at multiple levels including a ‘crows nest’ at the top for views, special meals, and occasional sleeping in the summer.

 
Climate screen unfolded

Climate screen unfolded


DIPLOMATIC RESIDENCE

Location: Kensington & Chelsea, London, UK
Client: Private
Consultants: Elliot Wood Engineers, Scott Wilson Engineers
Construction Cost: £5.6M

[ PRIVATE SECTOR ]
[ 0623 ]

Major alteration and underground extension of a large mansion house in Holland Park. In the existing house, the scheme pursues the dual approach of careful restoration of the original listed building and the insertion of room-like contemporary elements manufactured off site and placed in the floor plan like pieces of furniture. The 500 sqm extension to the rear of the property accommodates major new spaces including a large ceremonial dining hall, swimming pool, and related leisure facilities. The other-worldliness of the underground extension is exploited architecturally, with major rooms/halls reading as separate buildings set within an abstracted water landscape. A fully landscaped garden is reinstated over the extension.

0623_0201_07.gif
 

GARDEN PAVILION

Location: Haringey, London, UK
Client: Private

[ PRIVATE HOUSING ]
[ 0904 ]


0411_externalfacade02.gif

GAP HOUSE

Location: Twickenham, Middlesex, UK
Client: Private

[ PRIVATE HOUSING ]
[ 0411 ]

Into a narrow gap site between residential and commercial uses an interwoven proposal was inserted with a retail unit at ground level and a two bedroom apartment above. 
 

The main façade was stratified with a strong contrast between old and new emphasizing the break in the street between the original historic high street and the abutting modern residential street. Winter garden volumes were introduced either side of the glazed staircase in the rear façade to provide year round external space and to provide solar shading and privacy during the summer months.

 

SIXTIES HOUSE

Location: Dulwich, London, UK
Client: Private
Construction Cost: £35K

PRIVATE RESIDENTIAL ]
[ 0415 ]

The capability of materials to form space sometimes outstrip their social use. In this house, the original 60’s free-spanning structure had been buried in a cellular Victorian plan, reflecting suburban domestic values of the day. This project therefore radically opens the spaces, matching the promise of the original structure, and synchronising the use with today’s living practices. The scheme includes a striking suspended system of joinery which branches off the original structure. 

 

 

'Ahead of it's Time' Grand Designs Magazine 


MANSION HOUSE

Location: Guildford, Surrey, UK
Client: Private
Contract Sum: £1M

[ PRIVATE RESIDENTIAL ]
[ 0715 ]

Alteration and refurbishment of an existing children's home into a large mansion house in Guildford. Existing major rooms are retained and restored with new elements strategically introduced to complement the house’s stature and excellent siting. Circulation and secondary spaces are completely reconfigured and rebuilt adding a new ease and lightness to the house. A new swimming pool and leisure facilities are discretely created in the basement, benefiting from new light-wells and landscaping at ground level.

PICT0246-web.gif

TOP  .  HOME