HOUSING


Level-1-Plan.gif
 

ECONOMIC HOUSING

Location: Islington, London
Client: Peabody

[ HOUSING ]
[ 1311 ]

The overall accommodation program is broken down and expressed as individual buildings addressing the two street frontages of St John’s Grove and Brookside Road. To Brookside Road, four 1-bed apartments are placed whose ground floor mass continues to St John’s Grove to create a plinth which contains two 2-bed apartments with gardens front and back. Across the plinth then stand two 2-bed maisonettes articulated as individual architectural forms facing St John’s Grove.

Whilst one scheme, the apartments take on the feeling of individual houses. There are no common entries, halls, or stairs. Private outdoor amenity space is generous. Discrete massing permits living spaces to have double or triple aspect.                 

The scheme responds carefully to the streetscape context. Two storeys only to Brookside Road are proposed, reflecting its smaller scale. To St John’s Grove the three tall storey context is adopted, as is the more pronounced architectural formality.The proposed ground floor apartments have generous ceiling heights of 3.125m, increasing daylight penetration and responding to the higher ground floor heights of the Locally Listed houses opposite. In plan, the proposed plinth maintains the adjacent building line. The existing large tree is preserved.

Regarding standards, the apartment layouts met Lifetime Homes, Code for Sustainable Homes 4, and the London Housing Standards. A 2-bed fully wheelchair accessible (Habinteg compliant) ground floor apartment with off-street access and own carport is provided to St John’s Grove. No principal windows face 30 St John’s Grove, or are within 21 m of other property’s windows.

The design is structurally simple and contains no cantilevers. Proposed envelope thicknesses accommodate U-values of ≤ 0.15 W/m²K (Passivhaus standard).

The overall approach of separating architectural volumes as well as street access readily lends itself to flexibility in the plot’s future tenure strategy. The proposed maisonettes would be attractive to the private market for example.


COMMUNAL HOUSING

Location: Järvenpää, Finland
Client: Järvenpää Municipality

[ HOUSING ]
[ 0903 ]

 


SOCIAL AND SUPPORTED HOUSING

Location: Islington, London, UK
Client: Islington and Shoreditch Housing Association, West London Mission
Consultants:Engineering Contract Consultants LLP, R.H. Horwitz Structural Engineers
Contractor: Higgins Construction
Contract Sum: £3M

[ HOUSING ]
[ 1003 ]


West London Mission and Islington and Shoreditch Housing Association (ISHA - an NRA member). The scheme involved the demolition of the existing two storey care home and construction of a new-build four-storey supported and affordable housing: The project is based on the innovative redistribution of the land plots and massing orientation to fund the project and fully optimise the site and client brief.

Too often social housing catches the eye with its bleakness, or with a kind of garish cheerfulness which actually heightens with irony the sense of deprivation. Completing in 2012, this project explores an alternative aesthetic: inconspicuous quality ‘background’ housing, speaking neither of low aspiration or top-down ‘aesthetic experiment’.Social and Supported housing scheme for charity


HOUSE FOR ART STUDENTS

Location: Brisbane, Australia
Client: Rosebery Investments
Contract sum: $400
Contractor: Steve Godstone

[ PRIVATE HOUSING ]
[ 0902 ]

Designed as shared accommodation for art students, this building is arranged as a series of introverted sleeping chambers accessed from large open verandahs and common facilities.

The design concentrates on questions of climate, topography, and material detailing in a way redolent of some Asian architectures. The fabric draws on a small palette of durable self finishing materials such as copper, fibre cement, and red ironbark. Normally manufactured items were all hand made on site. 


GAP HOUSE

Location: Twickenham, Middlesex, UK
Client: Private

[ PRIVATE HOUSING ]
[ 0411 ]

Into a narrow gap site between residential and commercial uses an interwoven proposal was inserted with a retail unit at ground level and a two bedroom apartment above. 

The main façade was stratified with a strong contrast between old and new emphasizing the break in the street between the original historic high street and the abutting modern residential street. Winter garden volumes were introduced either side of the glazed staircase in the rear façade to provide year round external space and to provide solar shading and privacy during the summer months.


SCREEN HOUSE

Location: Brisbane, Australia
Client: Private
Contract Sum: $500K

[ PRIVATE RESIDENTIAL ]
[ 0716 ]

New family house in Brisbane, Australia. The scheme leads with a large folded exterior screen which works to encircle and protect the spaces from the subtropical sun and provide privacy. A rich spatial environment results inside, with internal and external rooms intermingling and sharing material and atmospheric qualities. Shaded outdoor space is provided at multiple levels including a ‘crows nest’ at the top for views, special meals, and occasional sleeping in the summer.

 
Climate screen unfolded

Climate screen unfolded


STEPPED HOUSING

Location: Chiswick, London, UK
Client: West Green Construction Ltd

[ URBAN DESIGN / HOUSING ]
[ 0420 ]

Originally a goods yard and lay-by adjacent to an active railway station, the triangular site is here transformed to accommodate nine one-bedroom units each with private external space. The challenge of the site shape and the architectural design of the units (together with its solutions to acoustic, access, and overlooking issues) creates a unique development.


BEACH HOUSES

Location: Entertainment City Beach, Doha, Qatar
Client: Private

[ URBAN DESIGN / HOUSING ]
[ 1112 ]

Site design and massing scheme including proposals for a series of high value beach-front residences.


sch-d.gif

new settlement

Location: Dhi Qar, Iraq
Clients: Ministry of Housing and Construction, Iraq
Consultants: 
Construction cost: £35M

[ HOUSING ]
[ 1208 ]


RESEARCH . HOUSING

'Co-opt', Jung Byung Gyoon, UCL BPro MArch UD RC12 2013/14 

'Co-opt', Jung Byung Gyoon, UCL BPro MArch UD RC12 2013/14 

CO-OPT

Location: Tangier, Morocco
Research Student: Jung Byung Gyoon, UCL BPro MArch UD RC12 2013/14 

[ RESEARCH, URBAN DESIGN, HOUSING ]

Historically the growth of the non-regulated settlements has been rapid and without the integration of urban elements other than the base housing unit. Such elements are difficult to inject retrospectively in the rapidly saturated settlements and those that exist are often at low level and peripheral. Where the topography is too challenging for domestic construction ‘tears’ exist in the urban fabric. These tears/gaps are the sites chosen for intervention, seeding a network of educational and environmentally generative interventions in both existing and future settlements utilising the physical benefits of the topography through strategic intervention and manipulation of the terrain.

'

 

'Co-opt', Jung Byung Gyoon, UCL BPro MArch UD RC12 2013/14 

'Co-opt', Jung Byung Gyoon, UCL BPro MArch UD RC12 2013/14 

'Co-opt', Jung Byung Gyoon, UCL BPro MArch UD RC12 2013/14 


TOP  .  HOME